Anatomie feminina – partea a doua

[articoleinserie title=”Continutul seriei: Anatomie si fiziologie feminina” order=ASC show_date=0]

In a doua parte a articolului despre anatomia feminina va voi prezenta  acele organe ce alcatuiesc  „zona intima”  sau aparatul de reproducere. Aparatul de reproducere se gaseste in zona pelviana si este format din organul genital extern si organele genitale interne.

Organul genital extern este vulva. Ea cuprinde muntele lui Venus, labiile mari si mici, clitorisul, orificil vaginal, uretra si glandele externe vaginale.

vulva

Muntele lui Venus este regiunea anatomica ce protezeaza zona simfizei pubice, si este  acoperita cu par. Aceasta zona este  de fapt bogata in tesut grasos, fibroconjuctiv, oferindu-i un relief usor proeminent si o consistenta moale de “pernita”. Deci cu alte cuvinte este o pernuta de gramise, acoperita cu par (parul pubian).

Labiile mari sunt pliuri cutaneo-mucoase constituite din fibre musculare si tesut grasos si conjunctiv. Ele sunt acoperite pe fata externa de piele, iar pe partea interna de o mucoasa prevazuta cu un epiteliu pavimentos. Prezinta foliculi polisebatici pe fata externa si glande sudoripare a caror functie debuteaza la pubertate. Anatomic se unesc si formeaza comisura anterioara, extremitatile posterioare se unesc, la fel intre ele si formeaza comisura posterioara (furculita). Contin un bogat plex venos care in cazuri de traumatisme produce hemoragie profuza si hematoame extinse.

Labiile mici sunt formate din tesut conjunctiv si fibre musculare, printre care se gasesc rare fibre de tip erectil. Sunt acoperite de o mucoasa prevazuta cu un epiteliu pavimentos. Prezinta glande sebacee si eventual glande sudoripare.
Clitorisul este constituit din doi corpi cavernosi, separati printr-un sept incomplet. Se termina cu o extremitate proeminenta denumita gland, prevazuta cu un fren.
Glandele Bertholin sunt situate pe cele doua laturi ale extremitatii inferioare a vaginului in grosimea labiilor mari. Sunt glande tubulare ramificate, alcatuite din lobi formati la randul lor din acini glandulari cu functie muco-secretorie.
Glandele Skene sunt asezate parauretral si se deschid pe partile laterale ale orificiului uretral.

Partea care separa vulva de anus se numeste perineu. Perineul este o formatiune musculo-aponevrotica. Aceasta zona se intinde in timpul nasterii, permitand expulzarea capului bebelusului. Totodata, asa cu am specificat mai sus, perineul este zona cea mai importanta de sustinere a uterului, de aceea este foarte important de a proteja aceasta zona, mai ales in timpul nasterii.

Partea interna a aparatului de reproducere incepe cu vaginul. Acesta este un “pasaj” muscular, foarte elastic, care acţionează ca un pasaj pentru fluxul de sânge menstrual, ca “receptor” al penisului in timpul actului sexual si al spermatozoizilor si serveste drept canal de iesire pentru bebelus in timpul nasterii.

anatomia feminina interna

Pe fata interna a vaginului se afla mucoasa vaginala alcatuita din mai multe straturi de celule suprapuse. Suprafata mucoasei este neregulata, cu cute transversale, care pornesc de o parte si de alta a unor formatiuni mai ingrosate. Aceste cute au un rol important in marirea suprafetei de contact in timpul actului sexual si in mentinerea lichidului spermatic depus in vagin. Mucoasa vaginala se modifica in raport cu secretiile de hormoni sexuali din organism, in special cu secretia de estrogeni. In interiorul vaginului nu este steril, este plin de microbi, de aceea mucoasa vaginala si secretiile sale sunt acide, impiedicand astfel formarea infectiilor vaginale.
Vaginul in partea de jos se deschide in vulva iar in partea de sus se continua cu colul uterin (cervix). Acesta are un rol important in secretarea mucusului cervical, care cu cat se apropie ovulatie are calitate alkalina, asemanator lichidului spermatic, mentinand astfel un mediu prielnic spermatozoizilor si ajutandu-i de asemena sa se catere” in col, si de acolo in uter si in trompa uterina unde are loc marea intalnire cu ovulul. De asemenea, colul uterin si mucusul cervical, formeaza un “dop” , nepermitand astfel patrunderea microbilor in cavitatea sterila a uterului si a trompelor uterine.

Tot odata, colul uterin are un rol important in timpul nasterii, acesta dilatandu-se, permitand astfel trecerea capului bebelusului din utern in vagin.

Uterul (viitoarea casa a bebelusului pana la nastere) este un organ musculos, format din trei zone: colul uterin fiind partea de jos a uterului, corpul uterului si istmul uterului (partea de sus sau fundul uterului). Uterul este alcatuit din trei straturi. Stratul exterior este de fapt o membrana, stratul mijlociu este format din trei randuri de muschi care au rolul de a se contracta in timpul travaliului pentru a impinge bebelusul si placenta afara. Stratul intern este endometrul. Endometrul este un strat de tesut mucos si vase de sange si limfatice, ce captuseste uterul. In timpul fiecarui ciclu menstrual are loc o crestere, in volum,  a endometrului, o ingrosare, acesta pregatindu-se astfel pentru o posibila sarcina. In cazul in care femeia nu ramane insarcinata, endometrul se elimina in asa numita perioada menstruala.

anatomie feminina internauterul
se observa locul in care se afla uterul, ligamentele si sistemul circulator

In timpul sarcinii, uterul creste de la marimea unei pere ( lungimea de 7.5 cm, latimea de 5 cm si grosimea de 2.5 cm) la marimea unui pepene rosu (28 cm X 24 cm X 21 cm). Si greutatea uterului creste de la 60 gr la 1000 gr la sfarsitul sarcinii. Pana la sfarsitul sarcinii, uterul s-a tranformat dintr-un organ muscular gros intr-un sac cu peretii subtiri, dar suficient de musculos pentru a impinge afara bebelusul si placenta.

Trompele uterine sunt doua conducte musculo-membranoase ce ies din cele 2 parti laterale ale istmului (partea de sus a uterului) si se intind pana in fata ovarelor.  In interiorul trompelor este prins ovulul la ovulatie si tot aici are loc intalnirea dintre ovul si spermatozoid, permitand fecundarea si conceptia unei noi vieti.

Ovarele sunt 2 organe ovale de marimea 3-5 cm si se gasesc in ambele parti a uterului, langa trompe. Ovarele au doua roluri importante : ei secreta hormoni si folosesc ca “depozit” de ovuli. Acest “depozit” elibereaza in procesul de ovulatie de obicei un ovul cel mult doi. Ovarul contine foliculi care sunt niste “saculete” cu lichid, in interiorul carora se afla ovulii (fiecare folicul contine un ovul). Femeile se nasc cu toti ovulii pe care ii vor avea in toata viata lor. In perioada de sarcina, ovarele fetusului-fetita in saptamana 20 de sarcina, contine numarul maxim de ovuli ( 20 milioane de ovuli). La nasterea bebelusii, raman doar 400 de mii de ovuli, din care “doar” 500 vor ovula in timpul anilor fertili. Ovulii incep sa se maturizeze cand fetita ajunge la varsta pubertatii. Si prima ovulatie are loc cam la doi ani de la primirea primei menstruatii.

ovarulovarul
se observa foliculii, foliculul dominant, ovulatia si diferitele stagii ale corpului galben


Be Sociable, Share!

2 comentarii la „Anatomie feminina – partea a doua”

Comentariile sunt închise.