Ciclul menstrual

[articoleinserie title=”Continutul seriei: Anatomie si fiziologie feminina” order=ASC show_date=0]

Ciclul menstrual este unul din cele mai remarcabile procese care se intampla in organismul de  femeie. El este ca o simfonie perfecta, un fascinant joc intre hormoni si raspunsuri biochimice si fiziologice.

Chiar daca vrem si chiar daca nu, in fiecare ciclu menstrual normal, organismul  se pregateste pentru o sarcina potentiala. In esenta, hormonii nostri nu corespund intotdeauna cu dorintele sufletesti. Ei isi fac treaba, indiferent de intentiile noastre.

Hormonii ciclului menstrual

Pentru inceput, este important sa cunoastem hormonii  care influenteaza ciclul menstrual. Sistemul reproductiv este influentat de mai mult de o duzina de hormoni, dar cei mai importanti sunt : FSH, estrogen, LH, progesteron, GnRH.

FSH (Follicle Stimulating Hormone) – este hormonul responsabil pentru dezvoltarea initiala a unui numar de foliculi in fiecare ciclu. Sub influenta acestui hormon, 15-20 de foliculi incep sa se dezvolte in fiecare ovar. FSH este produs in partea anterioara a glandei pituitare. La inceputul ciclului, la aparitia menstruatiei exista in organism doar o cantitate mica de FSH.

Estrogen – exista diferti estrogeni in organismul nostru dar cel mai important estrogen in ciclu menstrual este estradiol. Acesta  este produs de foliculii ce se dezvolta in ovare si mai tarziu de foliculul dominant, si creste in cantitate cu cat ovulatia se apropie. El este responsabil in fiecare ciclu de maturizarea foliculilor, de ingrosarea endometrului,  in secretia unui mucus cervical, abundent, ud si flexibil (ca albusul de ou) in apropierea ovulatiei si a schimbarilor cervixului in timpul ciclului. Acest hormon este responsabil totodata in maturizarea organelor genitale feminine.

LH (Luteinizing Hormone) este un alt hormon important care este produs in partea anterioara a glandei pituitare si este responsabil de stimularea cresterii si completarea procesului de maturizare a foliculilor, impreuna cu FSH. Tot odata este responsabil cu excitarea foliculului dominant, determinand astfel ruperea acestuia si eliminarea ovulului in trompa uterina. Aceasta este ovulatia. Foliculul dominant se transforma dupa ovulatie in corpul galben. Ovulatia are loc la o zi sau doua secretia maximala a hormonului LH.

Progesteron este hormonul  secretat de corpul galben dupa ovulatie. Tot odata el este  hormonul care determina o crestere a temperaturii bazale dupa ovulatie. Este hormonul  responsabil de nutritia si mentinerea endometrului in faza luteala (post-ovulatorii).  Motivul inceperii menstruatiei este scaderea brusca a progesteronului la sfarsitul fazei luteale, datorita dezintegrarii corpului galben.

GnRH (Gonadotropin Releasing Hormone ) este un hormon produs in hipotalamus, care atunci cand este secretat, determina glanda pituitara sa secrete hormonii FSH si LH. Hipotalamnusul este situat langa glanda pituitara si formeaza peretele inferior al creierului. Aceasta parte a creierului printre altele intervine in starile emotionale, de comportament si de stres. De aceea, stresul si alti factori asemanatori pot sa influenteze secretia acestui hormon si astfel, sa influenteze ovulatia si astfel intregul ciclu menstrual. De acee nu este corect spus ca menstruatia intarzie (doar daca este vorba de sarcina) ci cea care intarzie sau nu are loc este ovulatia.

Fiziologia ciclului menstrual

Prima zi a ciclului menstrual este de fapt prima zi de menstruatie (sange rosu ce curge si nu scurgerile maronii) . Scaderea brusca a progesteronului, hormonul care este responsabil cu nutritia endometrului si mentinerea lui, determina descompunerea si contractia endometrului si astfel incepe menstruatia.

Cu cateva zile inainte de inceperea menstruatiei, endometrul ajunge la maturitate maxima si fara progesteron care sa il sustina, incepe sa se descompuna. Pentru o perioada de aproximativ 5 zile, endometrul descompus este eliminat, sub forma de sangerare. Sangele menstrual incepe sa curga afara din uter, prin cervix si vagin.

Din momentul in care a inceput menstruatia, sistemul hormonal intra in functiune. Glanda pituitara incepe sa secrete FSH, hormonul care determina dezvoltarea foliculilor. Totodata sub influenta hormonului FSH, foliculii incep sa se acopere cu un  strat de celule, ce incep sa secrete primele cantitati de estradiol in noul ciclu. Cam in ziua a 5-a a ciclului (sau imediat ce menstruatia se termina), glanda pituitara incepe sa secrete  LH in cantitate mica.

In ziua 7 sau 8 din motive necunocute inca, unul dintre foliculi incepe sa se dezvolte mai mult decat ceilalti si devine foliculul dominant, in timp ce ceilalti foliculi incep sa se dezintegreze. In urmatoarele zile, secretia de estrogen creste brusc. Estrogenul determina ingrosarea endometriului. In continuare estrogenul incepe sa produca primele semne de fertilitate. Mucusul cervical incepe sa se schimbe  si devine din ce in ce mai ud si abundent cu cat ovulatia se apropie. Si cervixul trece prin schimbari specifice sub influenta estrogenului si cu cat ovulatia se apropie, cervixul este sus, moale si deschis. Cand estrogenul ajunge la cantitatea maxima, determina  secretia brusca (de 6 pana la 10 ori mai mult decat in celelalte zile) de LH. Imediat dupa asta FSH scade brusc. Aceasta este faza foliculara a ciclului menstrual.

La 24-48 de ore de la secretia maxima de LH, foliculul dominant se sparge si ovulul este eliminat in trompa uterina. Aceasta este ovulatia. Din acest moment incepe faza luteala sau faza post-ovulatorie. Foliculul dominant dupa ovulatie se transforma in corpul galben care incepe sa secrete progesteron si cantitati mici de estrogen. Daca nu exista spermatozoizi care sa fecundeze ovulul, acesta se dezintegreaza in urmatoarele 6-24 de ore. Sub influenta estrogenului si a progesteronului, endometrul continua sa se ingroase, sa se „imbibe” cu substante nutritive in caz in care ovulul a fost fecundat si embrionul se va implanta (nidarea). Corpul galben continua si el sa creasca pana in ziua 7 dupa ovulatie, ajungand la marimea de 1.5 cm. Cam prin ziua 10-13 dupa ovulatie, corpul galben incepe sa se degenereze. In clipa in care corpul galben dispare, cantitatea de progesteron scade brusc si endometrul incepe sa se descompuna si sa se contracteze, astfel determinand aparitia unei noi menstruatii. Si in acest moment un nou ciclu incepe.

Be Sociable, Share!

5 comentarii la „Ciclul menstrual”

 1. eu stiu ca astea sunt etapele prin caretrece un organism sanatos dar eu nu pot avea copii si cred ca nu poate descoperi nimeni ce am

 2. Bunaziua
  Am facut ecografie in ziua a 12 a cm(avand un ciclu de 25-26 zile) si mi s-aspus ca endometru e de 10.5 mm si un folicul de 18.5 pe ovarul stang.Am facut test de ovulatie in a 12 zi la ora 10 dimineata care a iesit pozitiv si in cea de a 13 zi tot pozitiv dimineata.In a 14 zi testul de ovulatie a fost negativ.
  Vreau sa va intreb daca in ziua a 13 a fost ovulatia.Multumesc.

  1. Draga Mihaela testul de ovulatie se pozitiveaza cu 6-48 ore inainte ca ovulatia sa aiba loc. Deci s-ar putea sa fi ovulat in ziua 13-14. Doar testul de ovulatie nu iti poate spune cu exaccitate cand ai ovulat. In plus, testul de ovulatie iti spune ca ovulatie urmeaza sa aiba loc (potential) – dar nu iti spune ca ovulatia a avut loc in mod sigur. Testul de ovulatie detecteaza secretia maxima de LH – hormonul care stimuleaza foliculul si determina spargerea sa = ovulatia. Ca sa stii cu siguranta ca ai ovulat poti sa alegi una dintre urmatoarele trei lucruri: sa faci un ecograf la doua zile dupa ultimul test de ovulatie pozitiv, sa faci analiza progesteronului la 8 zile dupa ultimul test de ovulatie pozitiv, sau sa iti masori temperatura bazala pe perioada ciclului menstrual. Numai bine

 3. buna ziua>am si eu o mare nelamurire,dk imi puteti raspunde v-as fi recunoscatoare…cam la o zi,maxim 2 dupa ovulatie observ ceva gelatinos, bine inchegat si incolor.din discutiile cu prietenele am inteles ca acela ar fi ovulul nefecundat.chiar o prietena de-a mea afirma cu tarie ca in luna in care nu oberva acea chestie stie mai mult ca sigur este insarcinata(si chiar se adevereste).eu si sotul ne chinuim de 1 an de zile sa avem un bebe si nici urma….suntem foarte tristi in fiecare luna dupa ce il informez ca iar am observat acel "ovul ".va rog din suflet sa- mi dati un raspuns cat mai repede.sunt tare curioasa

  1. Buna Miha, ceea ce vezi tu nu este ovulul nefecundat. Ci este mucusul fertil – acest mucus iti arata ca perioada fertila A INCEPUT. Deci cand tu vezi acest mucus inseamna ca te apropii de ovulatie. Dupa ce acest mucus dispare, atunci inseamna ca ai ovulat. Te invit sa citesti articolul despre mucusul cervical pentru mai multe detalii : http://www.feminitate.org/2009/03/fam-mucusul-cer… Sper sa te ajute si sa ramai in curand insarcinata. Numai bine.

Comentariile sunt închise.