Temperatura bazala

[articoleinserie title=”Cuprinsul seriei: Semnele fertile” order=ASC show_date=0]

Bine, dar ce este de fapt temperatura bazala???  In timpul zilei (a celor 24 ore), temperatura corpului variază tot timpul. In timpul noptii (a somnului) temperatura organismului scade treptat pana ajunge in punctul cel mai scazut la primele ore ale diminetii. Cu cat ora obisnuita de trezire se apropie, activitatea metabolica creste, determinand si cresterea temperaturii. Totodata in timpul activitatilor zilnice temperatura poate sa difere putin de la un moment la altul, in functie de cat de activa esti. Temperatura bazala este temperatura de baza a corpului in timp de odihna.

Pe perioada unui ciclu menstrual, organismul femeii trece si el prin schimbari de temperatura bazala. Astfel, inainte de ovulatie cand este secretat estrogenul temperatura este relativ scazuta, iar dupa ovulatie, cand este secretat progesteronul, temperatura este relativ crescuta. De asemenea temperatura bazala poate fi influentata de diferiti factori:

 • stari febrile, boala, infectii diferinte, diferite medicamente, tratamentele de fertilitate
 • stresul
 • consumul de alcool cu o seara in urma
 • un somn mai scurt de trei ore consecutive inainte de ati  lua temperatura, probleme de somn – insomnii
 • luarea temperaturii la ore diferite
 • calatoriile cu avionul, calatoriile lungi
 • folosirea unui cearsaf electric in mod neobisnuit, schimbari de clima

Oricum acesti factori de mediu pot influenta diferit de la femeie la femeie si chiar si cea mai sensibila dintre noi, care este influentata cu usurinta de acesti factori poate sa vada cu usurinta ziua ovulatiei.

Verificarea temperaturii bazale

Temperatura bazala este verificata in momentul trezirii, fara sa te ridici din pat sau sa te misti prea mult, la aceeasi ora in fiecare dimineata si dupa macar trei ore consecutive de somn neintrerupt. Aceasta poate fi luata oral sau vaginal, depinde de preferinta personala, ceea ce fiind important este sa fii consecventa in modalitatea de utilizare. Totodata este important pe cat se poate sa nu schimbi termometrul in timpul unui ciclul menstrual, ci sa astepti inceperea unui nou ciclu. Daca totusi esti nevoita  sa schimbi termometrul in timpul ciclului menstrual, atunci semneaza pe grafic aceasta schimbare. Pentru luarea temperaturii bazale este necesar un termometru special, mult mai sensibil decat termometrele obisnuite de febra. Acest tip de termometru masoara doua zecimi dupa virgula (de exemplu 36.54 grade C) Dar daca nu ai posibilitatea sa achizitionezi un astfel de termometru, poate fi folosit un termometru digital sau unul de sticla cu mercur, ultimul necesitand mai mult timp in verificarea temperaturii (5 minute cel putin), dar este mult mai exact. Daca folosestii un termometru de sticla si temperatura iese undeva intre doua linii, adauga temperaturii mai mici dintre cele doua linii 0.05 grade. De exemplu daca mercurul ajunge intre 36.5 si 36.6 noteaza temperatura ca fiind 36.55 grade C.

Temperatura bazala este singurul semn fertil care iti confirma ovulatia, deoarece temperatura creste dupa ce ovulatia are loc. Celelalte doua semne fertile principale, mucusul cervical si  colul uterin (cervixul), anunta faptul ca esti in perioada fertila si ca o ovulatie potentiala se apropie.

Temperatura bazala in faza foliculara (inainte de ovulatie) poate varia cu aproximatie intre 35.8 si 36.7 grade C iar temperatura in faza luteala (dupa ovulatie) poate varia cu aproximatie intre 36.5 si 37.2 grade C si ramane astfel pe o perioada de 12-16 zile, pana cand incepe menstruatia (sau cu cateva ore inainte de inceperea menstruatiei). Daca femeia ramane insarcinata, temperatura ramane ridicata, asemanatoare fazei luteale, pe toata perioada sarcinii. Temperatura bazala creste de obicei la o zi sau doua dupa ce ovulatia are loc si este datorata secretiei hormonului progesteron. Inainte de ovulatie,  temperatura bazala este suprimata de hormonul estrogen.

Pentru a fi confirmata in mod sigur ovulatia, temperatura bazala trebuie sa se mentina ridicata cel putin trei zile consecutive. Cresterea de temperatura poate sa fie brusca de 0.2 – 0.5 grade C, sau poate fi lenta,  treptata, (de fiecare data de cate 0.1 – 0.5 grade C cu aproximatie) sau poate avea loc o crestere brusca, o scadere usoara si din nou o crestere de temperatura.

tb-crestere bruscaexemplu de graf pe FEM in care temperatura bazala creste brusc (cu 0.3 grade C) dupa ovulatie

Aspectul graficului poate sa semne cu dintii unui fierastrau sau pot fi temperaturi asemanatoare pe tot parcursul unei faze. Este destul de usor de monitorizat si interpretat temperatura bazala chiar si in cazul unui grafic „fierastrau”, tot ceea ce trebuie sa faci este sa cauti o structura impartita in cote scazute si in cote ridicate.

femchart-fierastrauexemplu de graf „fierastrau” pe aplicatia FEM

Temperatura bazala si sarcina

De obicei daca temperatura bazala se mentine ridicata mai mult de 18 zile este semn de o posibila sarcina. In rest, temperatura bazala nu este neaparat o medota sigura de diagnosticare a sarcinii. S-a vazut cateodata, ca in caz de sarcina, in ziua in care ar trebui sa aiba loc nidarea sarcinii (undeva intre zilele 7-10 dupa ovulatie), are loc o scadere brusca de temperatura, pentru o singura zi, si pe urma crestere brusca de temperatura. Ca si cum s-a vazut ca in caz de sarcina tot pe la mijlocul fazei luteale exista o a doua crestere a temperaturii, care se mentine astfel pe perioada sarcinii. Dar aceste doua lucruri se pot intampla si in cazul in care nu este sarcina.

Deci nu lua dupa temperatura bazala ca sa vezi daca esti  sau nu insarcinata. Temperatura bazala este folosita pentru a iti confirma ovulatia, si pentru a descoperi eventualele probleme legate de ovulatie si faza luteala (lipsa ovulatiei, ovulatie foarte tarzie, faza luteala scurta) si pentru a descoperi o posibila problema cu tiroida (temperaturi consecutive foarte mici pot arata o hipo-tiroida si temperaturi mari consecutive, inainte de ovulatie, pot arata o hiper-tiroida)

Important!!!!!! Temperatura bazala confirma ca ovulatia a avut loc. De obicei in dimineata in care temperatura creste,  perioada fertila in acel ciclu menstrual s-a sfarsit. De aceea este important sa verifici si celelalte doua semne fertile principale care te anunta ca ovulatia se apropie.

Pe FEM (aplicatia on line pentru semnele fertile) am ales sa nu afisam cifra ce reprezinta temperatura bazala deoarece ceea ce este important e sa vezi o diferenta de temperaturi inainte de ovulati (relativ scazute) si dupa ovulatie (relativ crescute). Intrebari daca o anumita temperatura „este buna” nu este relevanta, deoarece temperatura difera de la o femeie la alta. De exemplu, poti sa observi ca temperaturile tale dupa ovulatie nu depasesc 36.6 grade C, in timp ce la alta femeie temperaturile  dupa ovulatie cresc imediat peste 37 grade C si se mentin asa pe tot parcursul fazei luteale.

femchart-temperatura-bazalaasa arata graficul cu temperatura pe FEM

Be Sociable, Share!

109 comentarii la „Temperatura bazala”

 1. Buna Andreea,
  De 6 ani incercam sa avem copii. Am facut lunile trecute toate analizele. Ceea ce ma ingrijoreaza este FSH de 10,31 (depaseste valoarea de referinta). LH a iesit 9,31. Au fos facute in ziua 3. Doctorul meu a spus ca rezerva ovariana este scazuta.
  O alta nelamurire … anticorpi antispermatici POZITIV (cu 2 puncte peste limita). Doctorul a spus ca la valoarea asta nu este o problema. Mai degraba, spune dansa, fibromul de 1 cm ce pare sa blocheze trompa stanga. (In urma HSG).
  Mi-ar fi de mare ajutor o alta parere.

 2. buna sunt noua pe forum ma numesc GABI am si eu o intrebare pe data de 29 aprilie am facut histerosalpinografie pe data de 15 17 am fost la ovulatie de atuncea TB este in crestere 36.2 37.1 37.2 38.2 vreau sa stiu daca este o sansa sa fiu insarcinata imi doresc foarte mult un bebe[al 2]

 3. buna.din ziua a 9 de la cm.am inceput sa imi iau TB.in 2 zile am avut cea mai mare 37 timp de 2 zile dupa care a ineceput sa scada la 36,8, 36,7 .m-as putea gandi ca luna asta nu o sa fie speranta de un bebe.mai 5 zile pana trebuii sa imi vina cm.nu mai stiu ce sa cred si ce sa fac de 5 ani ma chinui sa aduc pe lume un bebe si fara nici un rezultat.ma puteti sfatuii ce sa mai fac.va rog mult.

 4. buna luna trecuta am avut ciclul pe 20 oct…acum e deja 19 noiembrie si temperatura bazala e ridicata la 37.2 cam asa variaza. de fapt acum ar trebui sa am ciclul.puteti sa imi spuneti de ce?

 5. buna,am si eu o intrebare,am avut contact sexual cu 4 zile in urma ,2 zile la rind si anume in ziua a 14 dupa ultimul ciclul menstrual,deci cind cred ca am avut ovulatia,deoarece imi crescuse TB,acum am dureri abdominale ca de ciclu(dar nu asa de puternice),insomnie, slabiciuni,dureri de cap si schimbare de dispozitie des,sinii putin mariti dar nu dor si sint foarte balonata,ar putea fi vorba de o sarcina sau e prea devreme ? pina la ciclul urmator mai sunt 2 saptamini,ard de nerabdare sa stiu,caci vreau foarte mult un bebe…..merci

 6. buna ziua ._ As vrea si eu niste raspunsuri la cateva intrebari daca se poate.Va rog frumos._ Am un baietel de 4 ani si de cand am nascut nu ne am protejat deloc pt ca ne mai dorim un bebe.problema este ca nici pana in ziua de astazi nu am ramas insarcinata._ Ciclul il am neregulat.Anul trecut in Iunie mi a venit pe data de 13_ iulie 8_ august 29_ septembrie 24_ octombrie 20_ noiembrie 16_ decembrie 13_ ianuarie 2012 pe 5 si pe 30_ februarie inca nu au venit_ durata ciclului este de 3-4 zile.din luna ianuarie de pe 18 am inceput sa mi iau temperatura cu termometru special._ Pe 18 am avut temperatura 36.59(contact sexual)_ 19-36.78_ 20-36.85_ 21-36.91_ 22-36.77_ 23-36.85_ 24-36.83_ 25-36.86_ 26-36.85_ 27-36.84_ 28-36.82_ 29-36.95_ 30-36.55(mi-a venit)_ 31-36.50_ 1-36.59(februarie)_ 2-36.56(pana aici cm)_ 3-36.51_ 4-36.61_ 5-36.55_ 6-36.45_ 7-36.45_ 8-36.40_ 9-36.50(contact sexual)_ 10-36.55(contact sexual)_ 11-36.71_ 12-36.77(contact sexual)_ 13-36.90_ 14-36.81_ 15-36.85_ 16-37.02(contact sexual)_ 17-36.83_ 18-36.90_ 19-36.97_ 20-36.93_ 21-36.97_ 22-36.94_ 23-37.07_ 24-36.75_ Acestea sunt temperaturele pana astazi.va rog frumos sa mi spuneti cand e perioada fertila,ovulatia.Va rog frumos.

 7. Buna seara Andreea, indraznesc sa te deraanjez si eu cu o mica intrebare…In Ianuarrie am avut menstruatia pe data de 06/01, in februarie pe data de 07, in martie pe data de 07 (iti scriu aceste informatii deoarece anul trecut, dupa pierderea unei sarcini, am avut tot anul dereglari mari de ciclu menstrual), nu am folosit TB pana azi si am ramas uimita, 37,2.
  Stiu ca e posibil sa fie prea devreme(doar o zi intarziere), sau sa trebuiasca sa mai astept putin , luand in consideratie si dereglarile de anul trecut, dar in ultimele aproximativ 10 (zece) zile am dureri de spate si ameteli…Ne dorim mult un bebe si ar fi minunat, dar nu vreau sa intru iar in alarme false…
  Da-mi un sfat te rog, sa mai astept sau sa fac maine un test ?
  Iti multumesc anticipat si iti doresc un Paste Fericit alaturi de cei dragi tie !!!:)

  1. Buna Nicoleta – nu stiu ce sa iti raspund 🙂 Iti inteleg nerabdarea si inteleg si frica unui test negativ. Din ceea ce imi spui tu nu am cum sa imi dau seama daca esti sau nu insarcinata. Ai putea sa mai astepti cateva zile sa vezi ce se intampla sau poti sa iti faci maine dimineata testul ca sa stii una si buna – cu toate ca daca e prea devreme poate sa iti iasa negativ si totusi sa fii insarcinata …. Asa ca pana la urma este tot decizia ta. Eu iti tin pumnii sa fie asa cum iti doresti tu – ma anunti si pe mine de ce va iesi? Te imbratisez cu drag. Fii binecuvantata.

   1. Draga Andreea, iti multumesc din suflet pentru raspusul rapid si pentru cuvintele frumoase…am facut pana acum 3 teste, si au iesit toate trei negative, dupa cum intelegi "uratul" nu a venit, si nici nu vreau sa vina. Mai astept pana dupa Paste si voi merge la doctor.
    Iti doresc un PASTE FERICIT alaturi de cei dragi tie !!!
    te imbratisez, si-ti multumesc din suflet !!!

 8. buna andrea eu sunt noua aici,as vrea sa te intreb e posibila o sarcina,luna aceasta mia venit menstra foarte putin pe zi mia curs ceva maro dupa acea seara ceva rozaliu si apoi spre dimineata mia venit menstra ce ma tinut aproape 2 zile.pe mine ma tine 4 zile,nu mi sa mai intamplat asa niciodata.noi ne dorim foarte mult un bebe,sunt foarte nerabdatoare sa imi dai un rasp,ms frumos

  1. Buna Mada. orice e posibil…. dar nu pot sa iti ofer un raspuns clar la aceasta intrebare. Astfel de schimbari sunt normale si nu intotdeauna au legatura cu o sarcina. Dar poti face un test de sarcina sa vezi ce si cum. Si daca iti iese negativ il poti repeta peste o saptamana. Ar mai exista posiiiblitatea ca sangerarea sa nu fie mesntruatie ci sangerarea de implantare. …. Deci asa cum am spus, orice e posibil 🙂 Dar sper totusi ca daca e negativ sa nu iti fie prea greu. Fa testul DOAR ca sa stii ce se intampla, fara asteptari Numai bne

 9. ms mult andrea asa zice si mama mea sa nu fie implantarea,o sa fac un test de sarcina si te anunt,pt k am starii de greata si as dormi mereu,sper sa fie cu noroc.numai bine si tie

 10. buna sunt noua printre voi..am si eu o intrebare despre Temperatura vaginala pe care de o saptamina o am 37 _2C grade 37 _4c am avut deja ovulatie pe data de 15 aprilie.ete posibila o sarcina?

  1. Draga Dodo e prea devreme ca sa imi dau seama dupa temperatura daca esti sau nu insarcinata. Temperatura iti poate arata ca esti insarcinata doar daca se pastreaza ridicata mai mult de 18 zile. Dar in conditiile pe care le descrii arata doar ca ai ovulat. Oricum orice e posibil. Iti doresc sa ti se indeplineasca visul de a fi mamica. Numai bine

 11. salut am si eu o intrebare,in zilele fertile am avut sex neprotejat cu sotul,cicclul trebuie sami vina pe 14 acum,dar de eri ma dor sinii,si am niste dureri de cap insuportabile( sunt foarte capricioasa si am pofticele de toate cite oliaca.. de obicei inainte de ciklu aveam scurgeri albicioase,acum nimic..credeti ca ma doare capul si am sinii inflati si durerosi ca trebuie sami vina ciclul?multumesc mult!

  1. Draga Cristinnka ceea ce simti poate sa aiba multe motive. Poate sa fie vorba de sindromul premenstrual, poate sa fie vorba despre o oboseala mai accentuata, etc … Nu stiu de ce ai aceste simptome. Numai bine.

Comentariile sunt închise.