Schimbarile pelviene in sarcina

Uterul este situat adanc in zona pelviana, sub organele abdomenului, intre vezica urinara ce se afla in fata acestuia si rect care se afla in spatele acestuia. Zona pelviana este partea de jos a cavitatii abdominale, care se intinde de la plexus solar pana la muschii pelvieni. Cele trei organe – uterul, vezica urinara si rectul – se numesc organe pelviene

Inainte de a ramane insarcinata, uterul este un organ mic si gol, in forma de para intoarsa si de marimea unui ou mare. Partea inferioara a uterului se termina in vagin si este de fapt colul uterin. Acesta se mentine inchis pe toata perioada sarcinii pentru a proteja micul bebelus si se deschide in timpul nasterii pentru a permite bebelusului sa iasa din uterul tau.

Uterul este cel ce are rolul cel mai important in sarcina si nastere. In timpul sarcinii uterul ajunge la marimea de 20X23X30 centimetri, greutatea lui creste de la 60 de grame inainte de sarcina pana la 1000 de grame la sfarsitul sarcinii si lichidele pe care acesta le contine au crescut de la un sfert de lingura la un litru. La inceputul sarcinii, uterul, de fapt tesuturile uterine cresc doar datorita schimbarilor hormonale. Uterul se transforma intr-un organ rotund cu peretii grosi. Cam prin saptamana 20 de sarcina (saptamana a 18-a de la conceptie) cresterea tesuturilor uterine aproape ca inceteaza, din aceasta etapa, uterul incepe sa se intinda  ca peretii unui balon in timp ce il umfli deoarece bebelusul creste si intinde tesuturile musculare ale uterului. Peretii uterini incep sa se subtieze si pe la sfarsitul celui de al doilea trimestru de sarcina vei putea sa simti formele bebelusului prin pipairea burticii tale.

Chiar aproape de sfarsitul sarcinii, incep sa se intinda muschii inferiori ai uterului si de aceea o placenta jos inserata are toate sansele sa se ridice si sa se indeparteze de colul uterin. De aceea pana in saptamana 33 de sarcina nu se pune diagnosticul de placenta jos inserata. Uterul este un muschi asemanator unui sac, alcatuit dintr-o retea de fibre intinse imprejurul acestui – de lungul lui, de-a latul si oblic.

Fibrele musculare uterine

Uterul la inceputul sarcinii (in partea stanga) si la sfarsitul sarcinii (in partea dreapta).
Se poate observa aranjamentul  fibrelor musculare uterin – de-a lungul, latul si oblic

Cu cat bebelusul tau creste, uterul devine mai rotund si pozitia lui in interiorul corpului se schimba – se ridica in zona abdominala. Dupa 12 saptamani de sarcina, partea superioara a uterului iese din zona pelviana, dupa 16 saptamani se afla la mijlocul drumului intre osul pubic si buric, in zona buricului ajunge cam prin saptamana 20. Dupa 36 saptamani de sarcina, partea superioara a uterului se afla sub plexul solar si in ultimile 2 saptamani de sarcina coboara putin, deoarece bebelusul isi schimba pozitia pentru nastere.

Pozitia uterului in diferitele saptamani ale sarciniiDiferitele pozitii ale uterului in diferite saptamani ale sarcinii

Cand sarcina se apropie de sfarsit, uterul are rolul de a impinge bebelusul afara, in timp ce continua sa nutreasca bebelusul, mai ales cu oxigen. In timpul nasterii, uterul se contracta si se colul uterin se deschide pentru a permite bebelusului sa coboare prin inelul pelvian, spre vagin si din vagin afara. In orele si chiar saptamanile dupa nastere, uterul continua sa se contracte, pentru a se curata, pentru a opri sangerarea si pentru a se reintoarce la marimea initiala, dinaintea sarcinii.

Be Sociable, Share!

4 comentarii la „Schimbarile pelviene in sarcina”

  1. multumesc muult pt explicatii, m-ati lamurit si pe mine de ce imi iese in evidenta o "umflatura" deasupra zonei pelviene…
    ( sunt in a 12-a saptamina de sarcina)

  2. Intrebare: sunt in saptamana 16 de sarcina, get-beget, si uterul meu deja a ajuns la linia ombilicului, atat e de urcat, exsita vreo explicatie pt asta? in mod normal acolo ar trebui sa ajunga abia prin luna 5 de sarcina, cum se face ca a meu e asa de inaltat?

Comentariile sunt închise.