Folosirea metodei in situatii speciale

[articoleinserie title=”Cuprinsul seriei: Semnele fertile” order=ASC show_date=0]

O femeie va experimenta cam 400 de menstruatii in viata ei (cu aproximatie). Dar, cand faci calculul in aceasta directie 😀 , este indicat sa iei in considerare si faptul ca nu fiecare episod de sangerare este precedata de ovulatie, deci, in mod tehnic aceasta sangerare nu este considerata menstruatie, fiind numita sangerare disfunctionala. Adolescentele, femeile care alapteaza si cele care au intrat in perioada de premenopauza pot experimenta luni fara ovulatie, dar totusi sa aiba acea sangerare asemanatoare menstruatiei.  Acest fel de ciclu menstrual (in care exista menstruatie dar fara ovulatie) se numeste ciclul anovulatoriu.

Chiar si excluzand aceste grupuri, este posibil ca o femeie sa experimenteze o data pe an sau o data la doi ani un ciclu anovulatoriu. Si cateodata la unele femei pot trece luni fara nici o menstruatie.  Deci se poate sa primesti menstruatia, indiferent daca ai ovulat sau nu, dar nu se poate sa ovulezi fara primesti menstruatia dupa aceea (bineinteles, doar daca esti insarcinata).

Bineinteles ca atunci cand o femeie nu ovuleaza, inseamna ca ea nu este fertila. Dar, din punctul de vedere a metodei cunoasterei semnelor fertile, ciclurile anovulatorii sunt putin mai complicat de interpretat, mai ales atunci cand folosesti aceasta metoda ca contraceptie, deoarece acele semne care iti arata ca esti fertila  (mucus cervical albus de ou, apos sau cremos, schimbarile specifice ale colului uterin) de obicei nu exista. Dar dupa cum am scris in articolele precedente pe aceasta tema, faptul ca nu ai aceste semne fertile nu inseamna in mod sigur ca nu ovulezi. De fapt, in acest caz, trebuie sa te consideri in fata preovulatorie (faza dinaintea perioadei fertile), chiar daca te afli intr-o zi foarte tarzie a ciclului tau (de exemplu in ziua 50) pana cand ovulatia iti este confirmata de temperatura bazala sau in pana cand incepe o noua sangerare asemanatoare menstruatiei.

Lipsa ovulatie poate sa fie temporara durand cel mult o luna sau doua, sau poate dura ani de zile. Asa cum am descris mai sus, lungi perioade de timp fara menstruatie si/sau fara ovulatie, pot aparea in adolescenta, in perioada de alaptare si in premenopauza. Alte motive includ si :

  • cele care au renuntat de curand la pilula anticonceptionala (sau o alta metoda de contraceptie hormonala)
  • iau o anumita medicamentatie hormonala
  • cele care fac exercitii fizice extenuante
  • femeile cu un surplus exagerat de kilograme sau din contra prea slabe
  • cele aflate intr-un stres continuu pot
  • diferite probleme hormonale

Cel mai important lucru de facut cand ai de a face cu lipsa ovulatiei, este urmarirea schimbarilor mucusului cervical in mod constant, pentru a observa orice schimbare ce ti-ar putea arata posibila incepere a perioadei fertile si posibila apropiere a ovulatiei. In mod ideal, va trebui sa iti iei si temperatura bazala pentru a confirma faptul ca ovulezi sau nu. Oricum, daca ovulatia nu apare pentru perioade lungi de timp (cateva luni) poti sa intrerupi luarea temperaturii bazale pana cand incepi sa observi o schimbare a mucusului cervical (acesta devine mai ud, cremos, apos sau albus de ou).

In rest, ” regulile” acestei metode pentru a ramane insarcinata sau pentru a evita o sarcina raman valabile si in cazul situatiilor speciale, dar voi discuta despre fiecare situatie in parte in amanunt, in urmatoarele articole.

Be Sociable, Share!

3 comentarii la „Folosirea metodei in situatii speciale”

  1. buna..se poate ca la ovare pcos sa nu ovulezi niciodata?eu de ex….nu am avut niciodata acel mucus ca albus de ou…si incerc de mai bine de 4ani sa fac un bebe,,,,iar acum dupa laparadoscopie drilling…..si putin clomid….am descoperit luna asta acesl mucus….oare reusesc sa concep un bebe luna asta daca am acest semn?

    1. Draga Andre – da unul dintre simptomele PCOS este lipsa ovulatiei. Este foarte posibil sa ramai insarcinata – nu neaparat ca ai mucus albus de ou ci pentru ca se pare ca ai ovulat. Numai bine si multa sanatate

  2. buna seara,as vrea sa fac o precizare,spuneti ca menstruatie fara ovulatie este posibila dar ovulatia este precedata automat de menstruatie,eu personal am avut o experienta care contrazice aceste lucruri,anume,am avut lipsa menstra trei luni,timp in care am fost monitorizata si am folosit si teste de ovulatie,stick pe baza de saliva si surprinzator in prima luna de absenta am ovulat,am avut si mucus si dureri la ambele ovare,balonare,cu toate astea menstruatia mea a venit tarziu,dupa doua luni,cum se explica acest lucru?doctorul spunea ca o femeie poate ramane insarcinata si fara menstruatie,ea producandu-se mai tarziu,nu neaparat la 14 15 20 de zile de la ovulatie.

Comentariile sunt închise.