Prepararea decoctului

[articoleinserie title=”Cuprinsul seriei: Pregatirea plantelor medicinale” order=ASC show_date=0]

Aceasta metoda este folosita in special pentru radacini, scoarta si tulpini, nuci si alune, seminte nearomatice.  Oricum exista cateva exceptii de la aceasta regula. Unele radacini (cum ar fi radacina de ghimbir si valeriana) contin un procent ridicat de uleiuri volatile care ar fi distrusi  prin folosirea acestei metode ( metoda ce necesita temperaturi ridicate).

Cantitatile de plante medicinale sunt asemanatoare ca in cazul pregatirii ceaiurilor.  Exista trei metode de pregatire a decoctului

Prima metoda

Se pune apa proaspata intr-o oala si se fierbe. Adauga planta medicinala (sau combinatia de plante medicinale) si lasa sa fiarba la foc mic pentru 15 – 20 de minute. Oala trebuie sa fie acoperita cu un capac pentru a nu lasa nutrientii importanti sa se evapore. Se ia de pe foc, se strecoara si se bea in cantitati mici.

A doua metoda

Se pun plantele intr-o oala, se toarna apa rece si se lasa pe foc mic sa fiarba pentru 15-20 minute. Ca de obicei, oala trebuie sa fie bine acoperita. Ia de pe foc si strecoara. Se bea in cantitati mici.

A treia metoda

Se foloseste la alegere una din primele doua metode.  La sfarsit, se toarna totul (apa si plantele) intr-un vas de sticla cu capac ermetic (borcan), si se lasa la infuzat peste noapte.

Be Sociable, Share!