Ciclul menstrual neregulat (oligomenoreea)

[articoleinserie title=”Cuprinsul seriei: Amenoreea si ciclul menstrual neregulat” order=ASC show_date=0]

Inainte de a vorbi despre ciclul menstrual neregulat, doresc sa specific ce inseamna un ciclu regulat. Majoritatea femeilor considera ca ciclul lor este neregulat,  deoarece acesta nu este de 28 de zile si exista o diferenta de 2-3 zile de la un ciclu la altul. Dar de fapt, un ciclu menstrual este considerat „normal” daca menstruatia apare la fiecare 24 de zile pana la fiecare 36 de zile. De asemenea poate sa existe o diferenta de 7 zile de la un ciclu la altul.  Regularitatea ciclurilor menstruale este determinate de o interactie complexa intre creier (hipotalamus si glanda pituitara), ovare si uter.  Ciclurile menstruale se pot schimba si pot varia in functie de schimbarile climatice, datorita unei excursii sau a unei perioade tensionate in familie, datorita schimbarilor bruste in dieta.

Inca un lucru care trebuie stiut este faptul ca lungimea ciclului menstrual este influentat de ovulatie.  Intr-un ciclu menstrual, cea care difera este faza foliculara (intre menstruatie si ovulatie), faza luteala fiind de obicei  destul de constanta (cu o diferenta de 1-2 zile). Deci, in mod logic, termenul de ciclu menstrual neregulat este cam incorect.  In acest caz ar trebui sa spunem ca ovulatie este neregulata.

Oligomenoreea este caracterizata de cicluri menstruale mai lungi  de 36 de zile si cu o variatie mai mare de 7 zile intre cicluri. De asemenea cand vorbim de oligomenoree, aceasta poate fi insotita de  menstruatii slabe si se numeste oligohipomenoreea sau poate fi insotita de menstruatii abundente si se numeste oligohipermenorea.

Diagnosticarea si tratamentul conventional sunt asemanatoare ca in cazul amenoreei. Este indicat, ca atunci cand ajungi la doctor sa ai notate datele corespunzatoare ciclurilor menstruale din ultimul an (datele la care ai primit menstruatia, datele la care ai ovulat si lungimea fiecarui ciclu menstrual).

Be Sociable, Share!

14 comentarii la „Ciclul menstrual neregulat (oligomenoreea)”

 1. Studiile arata ca 65% dintre problemele si iritatiile vaginale sunt cauzate de absorbantele nesigilate, nesterile si neigienice. (conf. Organizatiei Mondiale a Sanatatii)
  O alternative igienica pentru femei – Absorbantele….. confectionate din materii prime naturale ( bumbac )

  1. Draga Elena – culoarea neagra arata faptul ca uterul tau nu se curata bine in timpul menstruatiei. Numai bine

 2. Buna Andreea,eu nu am un ciclu menstrual regulat,adica intre 35 si 45 de zile..difera in fiecare luna,dar niciodata de 28-30 de zile.In general menstruatia tine 4-5 zile intr-o luna,iar cealalta luna uneori cate 2 zile si foarte putin.Problema este ca de ceva timp am hotarat cu prietenul meu sa incercam sa avem un bebe,numai ca nu stiu cand e ziua ovulatiei.sunt sanse sa raman insarcinata cu un ciclu menstrual neregulat?Multumesc!

 3. In data de 5 februarie mi-a venit ciclul menstrual,m-a tinut foarte mult.Acum trebuia sa imi vina cel tarziu pana pe 12 martie dupa calculul menstruatiei ,mentionez ca alaptez.Din 5 februarie pana acum nu am facut sex,dar inainte de 5 februarie am facut si sex neprotejat,e posibil sa-mi fi venit ciclul peste sarcina? Mi-am facut 2 teste amandoua au iesit negativ.Au trecut 37 de zile…iar eu am ciclu intre 28 ,33, 35 de zile,niciodata peste 35 de zile .e posibil sa fiu insarcinata?

  1. Draga Adelina din ceea ce imi povestesti nu cred ca e sarcina. Ai avut menstruatia foarte abundenta si 2 teste de sarcina negative. Cand ai nascut? In timpul alaptarii este normal ca ciclul sa se schimbe. Numai bine

  1. Draga Ari un ciclu de 21 zile este considerat un ciclu relativ scurt. Daca asa se intampla de obicei este indicat sa faci niste analize sa vezi despre ce e vorba. Va trebui sa mergi sa discuti cu un medic. Numai bine

 4. buna, vroiam sa intreb daca am un ciclul regulat. Intreb asta pt ca la mine dureaza undeva intre 28-30 zile, si normal ca nu imi vine in fiecare luna in aceeasi zi, iar zilele trecute am avut o discutie cu o cunostinta care imi zicea ca ar trebui sa-mi vina in aceeasi zi din luna dk este regulat, altfel nu…..sincera sa fiu m-a cam bagat in ceata, de-asta si intreb. ms

  1. Buna draga Maria. Ciclul tau este foarte regulat. Poti sa stai linistita. Nu esti un robotel care sa efectueze diferite lucruri la comanda. Bucura-te de ciclul tau absolut normal – este o binecuvantare. Numai bine

 5. Buna ,fiica mea are 11 ani a avut primul ciclu anul trecut in vara dar de atunci are ciclu la 2 3 luni e normal asa trebuie mai mult timp pana se regleaza sa i vina in fiecare luna?

  1. Buna ziua – este normal ca in primii ani (mai ales la o varsta atat de tanara) sa fie ciclul neregulat. Probabil ca va mai dura cativa ani sa se regleze …. Nu aveti de ce sa va faceti griji si invatati-o si pe fetita ca e normal. Plante medicinale de genul urzica, papadie si coada soricelului baute in mod constant ar putea sa o ajute la reglarea ciclului si la o curgerea mai usoara, fara dureri. Numai bine si felicitari pentru fetita.

Comentariile sunt închise.