Nasterea acasa

Nasterea acasa este un subiect apropiat inimii mele. De fapt saunt indragostita de acest subiect.  Majoritatea nasterilor pe care le-am asistat au avut loc in spitale si centre de nastere.  Dar mi-a fost daruita oportunitatea de a fi alaturi de cateva femei care au nascut acasa.

Sunt fericita ca pot fi alaturi de  femei ca doula, in acele clipe intime si divine din timpul nasterii, indiferent cum ele prefera sau sunt nevoite sa nasca. Nasterea este o minune. Nasterea este cea mai intensa experienta din viata unei femei, indiferent de cate ori va naste si cum va naste.

Am avut posibilitatea sa vad si sa simt intelepciunea, puterea  si intuitia femeilor in timpul nasterii. Am avut posibilitatea sa vad si sa simt acele instincte adanci, ce izvorasc din pantecul si inima femeiei. Am avut posibilitatea sa simt curajul femeii in aceste clipe intense, dragostea ei fara limite fata de bebelusul lor.

Dar am  vazut si simtit si partea mai sumbra a nasterii, datorata in mare parte (dar nu numai!) de tratamentul si atitudinea „oferita” de cadrele medicale, de protocoalele  nepersonalizate.

Nasterea acasa, cu toate ca nu reprezinta intotdeauna alternativa unei nasteri „usoare”, ofera acea intimitate,  siguranta, imbratisare ce permit femeilor posibilitatea sa nasca cu demnitate, cu incredere, cu respect,  in ritmul unic al fiecareia.

Ca doula, nasterea acasa imi ofera posibilitatea de  a oferi sprijin, imi ofera posibilitatea sa ascult si sa fiu alaturi in modul cel mai complet. Acasa,  nu mai stau cu grija de a „apara” mamica, de a forma un perete protector intre ea si atmosfera sterila de spital si atitudinea cadrelor medicale.  Acasa,  ma pot comporta exact cum simt ca trebuie, cum mamica  isi doreste, fara sa am grija de „politica” fata de cadrele medicale.

Cu toate acestea, sunt perfect convinsa ca nu toate femeile pot naste acasa. Pentru femeile cu probleme de sanatate, cu o sarcina problematica, nasterea in spital este indicata. Pentru femeile care se simt mai in siguranta intre peretii spitalului, langa cadrele medicale, femeile pentru care casa nu reprezinta un mediu sigur (din diferite motive) nasterea la spital sau intr-un centru de nasterea este intr-adevar optiunea cea mai relevanta si mai buna.

Cu toata ca nasterea acasa este atat de aproape de inima mea, nu voi incerca niciodata sa conving vreo femeie sa nasca acasa.

Ca femeie, vad nasterea acasa ca pe singura posibilitate de a da nastere viitorilor mei copii. Cu toate ca, in caz de probleme de sanatate grave atunci asi alege un spital „mother and baby friendly” sau daca este posibil, un centru de nasteri. Dar, plecand de la premiza ca sarcina si nasterea sunt procese naturale, normale si sanatoase, pregatirea mea se axeaza pe nasterea acasa (cu toate ca inca nu sunt insarcinata 🙂 ) .  Eu nu ma simt in siguranta intre peretii spitalului, nu am incredere in doctorii si in intentiile lor.  Acestia, chiar daca au intentii bune (si majoritatea au ) sunt invatati sa gandeasca intr-un anumit mod, care nu se potriveste cu stilul meu de viata si credintele mele. Doctorii si spitalele exista pentru situatiile in care sanatatea si viata sunt in primejdie. Eu nu vad sarcina si nasterea ca pe un proces medical plin de probleme si pericole.

In Romania cand se vorbeste de nasterea acasa intalnesti multa respingere, multa frica, si multa, multa ironie si dispret. Nici aici in Israel situatia nu este cu mult mai incurajatoare in ceea ce priveste nasterea acasa, dar cel putin exista moase care sunt pregatite (si au experienta) sa asiste nasterea acasa. Femeile care doresc sa nasca acasa, cu toate ca nu vor primi nici un sprijin de la stat (nasterea acasa se plateste din buzunarul personal, asigurarile de sanatate – de stat sau particulare- nu ofera optiuni de plata, bebelusul nu primeste acel „trusou/alocatie” de dupa nastere daca este nascut acasa, etc), dar cel putin femeia poate sa aleaga sa nasca acasa in siguranta. Iar numarul femeilor care aleg aceasta  optiune este in continua crestere, chiar daca  aceasta optiune este foarte scumpa.

Dar, gasesc tot mai multe discutii pe net in legatura cu nasterea acasa si aud/citesc despre tot mai multe femei care doresc sa nasca acasa, dar inca nu au de unde sa primeasca sprijinul specializat necesar (moase, doctori, etc)

Deschid acest subiect aici pe Feminitate cu dorinta:

  • de a iti face cunostinta si cu aceasta posibilitate de a da nastere bebelusului tau
  • de a promova  ideea nasterii acasa in Romania
  • de a invita cadrele medicale (moase, doctori, etc)  si specialisti in domeniul sarcinii si a nasterii (terapeute, instructoare prenatale, doule, etc) sa se alature acestui proiect
Be Sociable, Share!

Un comentariu la „Nasterea acasa”

Comentariile sunt închise.