Sarcina – saptamana a 11-a de la conceptie

Incepe a 11-a saptamana de sarcina de la conceptia bebelusului tau sau a 13-a saptamana de sarcina dupa calculul doctorului tau (de la ultima menstruatie).  Aceasta este prima saptamana a lunii a patra si a trimestrului al doilea de sarcina.

Cum se dezvolta bebelusul tau?

La inceputul trimestrului al doilea de sarcina, toate organele, nervii si muchii bebelusului tau sunt formati si lucreaza impreuna. Tesutul care se va transforma in os se formeaza in jurul capului. De asemenea, coaste minuscule se pot vedea in aceasta saptamana. Bebelusul poate sa in flexeze degetele de la maini si de la picioare si chiar s-ar putea ca el sa isi duca degetul la gura, cu toate ca muschii responsabili cu  suptul nu sunt inca complet dezvoltati.

De asemenea, capul  reprezinta doar o treime din lungimea  bebelusului, si aproape ca  nu mai este inclinat spre piept. Bebelusul incepe sa practice miscarile respiratiei (de inhalare si expirare).

Incepand cu aceasta saptamana, cresterea bebelusului devine mai individuala, fiecare bebelus dezvoltandu-se intr-un ritm proriu. Daca pana in aceasta saptamana, la ecograf se putea spune cu precizie de o zi data conceptie si ziua probabila a nasterii (si varsta biologica a bebelusului), incepand cu aceasta saptamana, aceste „calcule” nu mai sunt relevante.

bebelusul in saptamana a 11-a de la conceptie
@BabyCenter

Si cum te simti tu in aceasta saptamana?

Daca nu ai avut pana acum niciodata un jurnal, sarcina este momentul potrivit de a avea unul. Aceste saptamani de sarcina trec foarte repede (cu toate ca poate acum nu simti acest lucru) si sunt atat de importante – vorba aceea, in pantecul tau creste acel miracol care va fi bebelusul tau, iar dupa 9 luni vei fi MAMA. Si nu conteaza ca este primul tau copil sau al 10 lea. De fiecare data este atat de special si unic – iar dupa nastere, marea majoritate a clipelor vor fi uitate. Pe Feminitate te invitam sa iti tii un jurnal propriu – astfel memoria acestor clipe speciale vor fi pastrate si totodata impartasite si altor femei, care vor avea astfel posibilitatea sa invete lucruri noi si minunate prin tine: Jurnal de femeie

Be Sociable, Share!