Sarcina – saptamana a 9-a de la conceptie

Incepe a 9-a saptamana de sarcina de la conceptia bebelusului tau sau a 11-a saptamana de sarcina dupa calculul doctorului tau (de la ultima menstruatie).

Cum se dezvolta bebelusul tau?

Din aceasta saptamana de sarcina si pana la sfarsitul sarcinii, bebelusul tau va fi considerat in mod oficial fat (sau fetus). Cu toate sistemele anatomice la locul lor, in saptamana a noua de la conceptie incepe cresterea dramatica a bebelusului tau. De acum si pana in saptamana 19 de sarcina (deci pana la jumatatea sarcinii), bebelusul tau va creste in greutate de 30 de ori mai mult decat pana acum si isi va tripla lungimea. Pentru a face fata acestei cresteri uimitor de rapide, vasele de sange din placenta cresc atat in marime cat si in numar, pentru a furniza nutrientii necesari cresterii bebelusului. Tot in aceasta saptamana, lichidul amniotic incepe sa se acumuleze, datorita faptului ca rinichii bebelusului au inceput sa functioneze.

Muschii intestinali incep sa se contracte si sa pregateaza functiile acestora pentru atunci cand bebelusul se va afla in afara uterului.

Dezvoltarea trasaturilor fetei continua sa se dezvolte, in timp ce urechile bebelusului tau incep sa se miste in sus si spre partile capului. Oricum capul continua sa fie mare in proportie cu restul corpului, el reprezentand jumatate din lungimea bebelusului tau. Organele reproductive se dezvolta rapid, iar diferentierea externa a organelor reproductive intre baieti si fetite incepe in aceasta saptamana sa aiba loc, cu toate ca, pana in saptamana a 12-a de sarcina (de la conceptie)  continua sa fie asemanatoare.

Bebelusul tau este acum de marimea unei smochine si este destul de activ – se intinde, sare, face tumbe. Deocamdata are o gramada de loc pentru toate aceste miscari 🙂

bebelusul la noua saptamani de la conceptie
@BabyCenter

Si cum te simti tu in aceasta saptamana?

Daca nu ai avut pana acum niciodata un jurnal, sarcina este momentul potrivit de a avea unul. Aceste saptamani de sarcina trec foarte repede (cu toate ca poate acum nu simti acest lucru) si sunt atat de importante – vorba aceea, in pantecul tau creste acel miracol care va fi bebelusul tau, iar dupa 9 luni vei fi MAMA. Si nu conteaza ca este primul tau copil sau al 10 lea. De fiecare data este atat de special si unic – iar dupa nastere, marea majoritate a clipelor vor fi uitate. Pe Feminitate te invitam sa iti tii un jurnal propriu – astfel memoria acestor clipe speciale vor fi pastrate si totodata impartasite si altor femei, care vor avea astfel posibilitatea sa invete lucruri noi si minunate prin tine: Jurnal de femeie

Be Sociable, Share!