Analizele pentru fertilitate

[articoleinserie title=”Cuprinsul seriei:Analizele si teste pentru fertilitate” order=ASC show_date=0]

Inainte de a incepe sa incerci sa ramai insarcinata (sau in cazul in care incercati de cel putin un an) este indicat sa faci impreuna cu partenerul tau o serie de analize. Acestea includ analizele generale ale sangelui, analizele hormonale, analiza urinei, analiza secretiei cervicale si vaginale pentru tine si analiza secretiei prostatei pentru partenerul tau.

Analizele generale ale sangelui pentru ambii parteneri

Analizele generale ale sangelui sunt identice pentru ambii parteneri. Aceste analize au rolul de a verifica sanatatea generala. Analizele generale ale sangelui contin:

  1. Biochimie generala a sangelui: de exemplu bilirubina, calciu seric, colesterol HDL, colesterol LDL, colesterol total, createnina, glicemie, lipide, magneziu seric, proteine totale, trigliceride
  2. Hematologie: de exemplu grupa sanguina si factorul RH, eritrocite, hemoglobina, leucocite, limfocite, trombocite
  3. Markeri anemie: de exemplu feritina, acid folic, vitamina B12

Analizele generale ale urinei pentru ambii parteneri

De asemenea analiza urinei este identica pentru ambii parteneri. Se recolteaza prima urina de dimineata intr-un vas steril (se gaseste la farmacii sau la laborator). Analiza urinei verifica daca exista infectii urinare si daca rinichii functioneaza in mod optim. Sanatatea aparatului urinar influenteaza in mod direct sanatatea reproductiva si fertilitatea.

Analizele hormonale pentru femeie

In cazul analizelor hormonale exista o oarecare diferenta, cu toate ca in mare atat la barbati cat si la femei sunt verificati cu aproximatie aceeasi hormoni.

Pentru tine, analizele hormonale sunt facute in trei perioade diferite ale ciclului menstrual: in ziua a treia a ciclului menstrual,  cu doua zile inainte de ovulatie sau in ziua ovulatiei si la sapte zile dupa ovulatie.

Daca ziua a treia a ciclului menstrual cade la sfarsit de saptamana, atunci analizele se pot face in zilele 2-5 ale ciclului menstrual. Pentru analizele dinaintea ovulatiei si de dupa ovulatie este important sa fie identificata ovulatia. De cele mai multe ori, doctorii prescriu aceste analize in ziua 12\14 a ciclului menstrual si in ziua 21 a ciclului menstrual, pornind de la presupunerea ca ciclul unei femei este de 28 de zile si ca ovulatia are loc automat in ziua 14. Pentru cele care nu intra in acest „tipar” analizele sangelui facute automat in zilele 12/14 si 21 (fara identificarea ovulatiei) pot crea confuzii si pot determina un diagnostic incorect. De exemplu, daca femeia ovuleaza in ziua 21 si ea face analiza progesteronului in ziua 21 (si nu la 7 zile dupa ovulatie, adica in ziua 28 a ciclului menstrual) , valoarea progesteronului va fi foarte mica si va fi diagnosticata cu deficienta de progesteron, cand de fapt, ea a avut o ovulatie ceva mai „tarzie”.  Identificarea ovulatiei se poate face cu ajutorul  metodei cunoasterei semnelor fertile si/sau cu ajutorul monitorizatii ecografice.

  1. Analizele hormonale din ziua a treia a ciclului menstrual
    La inceputul ciclului menstrual, secretia hormonilor specifici este „resetata”  la nivelul minim –  progesteronul si estrogenul scad la valoarea minima, hormonii LH si FSH se afla in proportie de 1:1. De aceea primele analize hormonale se fac in ziua a treia a ciclului menstrual, deoarece este important evaluarea hormonilor in stadiul „de baza”.  Analiza hormonala din ziua a treia a ciclului menstrual include:

    • estradiol (E2) – o forma de a estrogenului;
      valorile spre intervalul optim minim tind sa fie mai potrivite in cazul in care urmeaza tratament de stimulare ovariana;
      o valoare mare anormala poate fi o indicatie a existentei chisturilor ovariene, a sindromului polichistic, a hipertiroidiei, o diminuare a rezervei ovariene
      o valoare mica anormala poate fi o indicatie a insuficientei hipofizare, sindromului Turner, menopauzei, anorexiei, a unei nutritii sarace in grasimi si proteine
    • FSH – hormonul foliculostimulant – hormonul responsabil cu dezvoltarea foliculilor
      acest hormon este verificat pentru a determina rezerva ovariana
      rezerva ovariana reprezinta cantitatea de ovocite existente in ovare
      o valoare mare a acestui hormon arata o diminuare sau lipsa rezervei ovariene
      o valoare scazuta a acestui hormon poate indica hipogonadism secundar, deficient hipofizar
    • LH – hormonul luteinizant – hormonul responsabil cu spargerea foliculilor
      valoarea normala a acestui hormon trebuie sa fie aproximativ egala cu cea a hormonului FSH
      raportul dintre cei doi hormoni trebuie sa fie (aproximativ) 1:1
      o valoare mai mare a hormonului LH fata de FSH (cu un raport de aproximativ 1:2 sau mai mult) poate sa indice existenta sindromului ovarelor polichistice (PCOS )
    • Prolactina
      analiza prolactinei trebuie facuta dupa 3 ore de la trezire
      o valoare crescuta a acestui hormon poate sa se interfereze cu ovulatia
      de asemenea unele femei cu PCOS au valori crescute ale prolactinei
      in cazul unei valori crescute, este indicat efectuarea unei MRI sau a unei radiografii pentru verificarea unei posibile tumori pituitare
    • TSH – hormonul stimulant al tiroidei
      tiroida influenteaza in mod direct sanatatea reproductiva
    • T3 (triiodotironina) si FT3 (triiodotironina libera)
      T4 (tiroxina totala) si FT4 (tiroxina libera)

      hormoni tiroidieni
      verificarea acestor hormoni este necesara in cazul in care TSH are valori anormale (foarte mici si foarte mari)
    • Testosteron  liber
      hormon masculin secretat de catre glanda adrenala si de catre ovare
      in PCOS se intalnesc de multe ori valori mari ale acestui hormon
      valorile mari ale testosteronului afecteaza ovulatia si determina simptomele de masculinizare si aparitia acneei
    • DHEAS
      hormon masculin
      valori crescute sunt gasite atunci cand insulina este crescuta in PCOS
    • Insulina
      aceasta analiza se face pe nemancate (minimum 8 ore)
      valori crescute sunt intalnite in PCOS
  2. Analizele hormonale din ziua ovulatiei (sau cu doua zile inainte de ovulatie)
    Hormonul LH este secretat in cantitatile maxime cu 24-48 de ore inainte de ovulatie.  Acest hormon, impreuna cu estrogenul, determina spargerea foliculului dominant=ovulatia.   Este importanta identificarea apropierii ovulatiei pentru a fi facute aceste analize.  Analizele cuprind:

    • estradiol (E2)
    • FSH – hormonul foliculostimulant
    • LH – hormonul luteinizant
  3. Analizele hormonale din ziua a saptea dupa ovulatie
    Analiza trebuie sa fie facuta la sapte zile dupa ce ovulatia a fost identificata cu ajutorul semnelor fertile si/sau a monitorizarii ecografice

    • Progesteron
      Dupa ovulatie (faza luteala), progesteronul este secretat de catre corpul galben. Corpul galben se formeaza din foliculul dominant care a ovulat.
      O valoare mica a acestui hormon indica o deficienta de progesteron (insuficienta luteala)
      O valoare mica de progesteron indica o problema de fertilitate si poate sa fie cauza principala a avorturilor spontane

Analizele hormonale pentru barbat

In cazul barbatului, analizele hormonale sunt indicate doar daca spermograma (analiza spermei) are valori anormale. In acest caz, analizele hormonale cuprind: testosteron, DHEA-s, estrogen, prolactina, TSH, LH, FSH,

Be Sociable, Share!

19 gânduri despre „Analizele pentru fertilitate”

  1. Buna.Nestiind perioada in care se face ,am facut analiza de progesteron in ziua ovulatiei.Valoarea care mi-a iesit este 2.3 ng/ml.Ei spun aici ca in faza foliculara valorile normale sunt 0.1-0.3 si in faza luteala 1.2-15.9.
    Este ok analiza?Are vreo relevanta sau trebuie sa o repet?Multumesc anticapt.

    1. Draga Mi_ka , pentru ziua ovulatiei rezultatul este bun, nu prea cred ca ai de ce sa iti faci griji. Dar, ca sa fie "ca la carte" pentru ca analiza sa fie relevanta trebuie facuta in ziua 7 de la ovulatie. Analiza nu numai ca arata daca valorile progesteronului sunt normale dar poate sa arate si durata vietii foliculului galben. In ziua 7 de la ovulatie, valorile progesteronului sunt cele maxime in acel ciclu. Dupa aceasta zi, daca nu exista o sarcina, valoarea incepe sa scada. Daca in ziua 7 dupa ovulatie valorile sunt relativ mic (cu toate ca sunt in norma) pot sa arate in primul rand ca a avut loc ovulatia dar foliculul galben secreta putin progesteron sau poate arata ca durata vietii folicului galben este mai mica si ca acesta incepe sa se "deterioreze" inainte de ziua 7 dupa ovulatie. Acest lucru poate sa fie mai problematic daca doresti sa ramai insarcinata. Numai bine.

  2. Mai am o intrebareEste vorba de analizele care trebuie facute inainte de sarcina.De exemplu rubella.Daca ai avut ,ai anticorpi.Daca nu ai avut oricum exista riscul sa o iei in perioada de sarcina ca nu stai inchisa in casa.iar daca o ai in momentul respectiv oricum ar trebui sa stii.Doar daca nu-i in perioada de incubatie.
    Daca eu fac toate analizele astea-toxoplasma,toxocara,rubella ,listeria,inainte de sarcina si sa zicem ca intr-o luna ,doua raman insarcinata ,mai trebuie sa le repet?
    Eu le-am facut pe toate anul trecut ,au fost ok.Acum as vrea sa le repet..Intreb asta pt ca nu-s chiar ieftine ca sa ma apuc sa le fac o data la doua luni

    1. In legatura cu aceasta intrebare – ai dreptate din pacate. Daca faci aceste analize inainte de sarcina si ies bune, asta nu inseamna ca pana cand ramai insarcinata nu exista riscul sa contactezi aceste boli. Din pacate nu exista o solutie simpla din punct de vedere material. Hotararea este a ta. Le poti face doar acum, sau doar in sarcina, sau si acum si la inceputul sarcinii sau sa nu le faci de loc. Numai bine

  3. Multumesc frumos pentru raspunsuri.Va astept cu articole noi.Am descoperit aici o multime de lucruri interesante.

  4. buna ziua sunt monica si sunt operata de cancer de rect amputat am facut chimioterape si radioterapie prin urmare mai bine de 6luni nu am mai avut ciclu menstrual .am consultat un medic si mi-a dat sa fac analize de TSH;ET; PRL; FSH; LH;E2 va rog sa imi spuneti pt ce se fac aceste analize .Va multumesc Astept raspunsul dumneavoastra.

    1. Buna draga Monica. Doctorul ti-a dat aceste analize pentru a verifica urmatoarele lucruri: 1) daca sistemul hormonal a reinceput sa functioneze; 2) ca sa verifice daca mai exista celule-ovule in ovarele tale, deci daca vei fi din nou fertila/iti va veni din nou menstruatia; 3)daca ai intrat sau nu in menopauza indusa de chimioterapie. Multa multa sanatate si recuperare cat mai usoara in continuare. Fii binecuvantata.

  5. buna…iau eutirox de o luna…am avut tsh=6.9…vreu bebe…vreu sa stiu daca nu raman insarcinata din cauza acestui tsh marit. analizele de fertilitate date de ginecolog mi-au iesit ok..daca da,spuneti-mi va rog daca pot incerca in continuare sa fac bebe desi iau aceste pastile..si daca aceste pastile au efect negativ asupra copilului…va multumesc

    1. Imi pare rau draga Anymary dar nu sunt specialista in medicamentele chimice. Va trebui sa vorbesti cu doctorul tau si sa il intrebi daca este necesara o pauza sau poti sa continui sa incerci sa ramai insarcinata. Numai bine

  6. Buna ziua,incerc sa facem al 2 copil de 1 an de zile,in urma ecografiilor,mi s-a descoperit ca nu am folicul dominant,ca nu se maturizeaza(am facut tratament cu clostilbegyt).D-na ginecolog mi-a dat sa fac si analize hormonale in ziua a 3-14-21(stiu ca se face la ovulatie urmaresc dupa test de ovulatie si la 7 zile de la ovulatie,eu avand un ciclui de 23-24 de zile).
    Am fost in ziua a 3 sa iau sange si rezultatul este:
    1. FSH rezultat 1.550 mlU/ml -f foliculara: 1-9 ; ovulatie 5-26; f.luteala 1-9; menopauza 30-118
    2. LH rezultat 2.750 mlU/ml f foliculara 1-12; ovulatie 12-104; f luteala 1-14; menopauza 16-66
    3. ESTRADIOL rezultat 223.586 pg/ml f foliculara mai mic 112; ovulatie 36-251; f luteala 31-136; menopauza fara substitutie hormonala mai mic 45; menop cu substitutie horm 25-406; administrare contraceptive orala mai mic 95.
    Astept un raspuns va rog

    1. Draga Gabriela – nu am suficiente data ca sa iti spun despre ce e vorba…. Se verifica raportul dintre FSH si LH care ar trebui sa fie de 1:1. La tine LH-ul este mai mare decat FSH, si impreuna cu estradiolul cam mare pentru aceasta perioada ar putea arata ca ai ovare micropolichistice. Dar asa cum am spus sunt necesare mai multe informatii (si mai multe analize). Multa sanatate.

  7. Buna seara,

    Am nevoie de o interpretare profesionista pentru rezultatele hormonale de mai jos.
    Am fost deja la 2 medici, cu abordari/ interpretari diferite.
    Mai( ziua 14): Prolactina(P)=1.64- tratament dostinex cf. specificatii medic g;
    FSH=4.56
    LH=13.01
    Aprilie( ziua 14) P=28.82( fara nici un tratament)
    Martie( ziua 14) P=49.83
    FSH=3.84
    LH=12.93
    estradiol=245
    T4 libera =1,21
    Testosteron=0.25
    Martie( ziua 21) FSH=2.92
    LH= 5.35
    progesteron=15.85
    hormon anti mullerian=2.53
    cortizol in sange( AM)=15.5
    hidroxiprogesteron=2.8
    DHEA-S=166.6
    androstendion=1.93

    Istoric: in urma analizelor din martie am facut o histerosalpingografie. Proba Cotte pozitiva bilateral.
    Recomandarea medicului dostinex 1/ 2- x 2 / saptamana, incepand cu 23.04.2012.
    Spermograma – usoara astenozoospermie.
    Dupa o asteptare de 1 an, am urmat un tratament " dupa ureche" de aproape 9 luni,fara rezultat.
    Am schimbat medicul, iar analizele de mai sus au fost facute la recomandarea acestuia din urma.

    1. Draga BB6 nu sunt medic si de aceea nu iti pot oferi o interpretare medicala. Nici o interpretare holistica nu iti pot oferi pentru ca nu este suficient pentru mine sa citesc niste rezultate ale analizelor medicale. Daca ceea ce cauti este partea medicala, ar fi indicat pentru tine sa iti cauti un medic in care sa ai incredere. Pentru ca vei primi interpretari diferite de la fiecare medic la care vei ajunge. Oricum e bine ca in sfarsit ai gasit un medic care sa te trimita sa faci analizele medicale. Numai bine si multa sanatate.

  8. Buna,vreau si eu sa fac analizele de fertilitate si nu stiu daca se fac toate odata sau in zile diferite ca am auzit diverse pareri…e vb de progesteron,prolactina,estradiol,cortizol,TSH,T3,T4,LH…..ma puteti ajuta cu un raspuns?
    multumesc anticipat

    1. Draga Alina – am explicat in articol exact cum si cand se fac analizele de fertilitate 🙂 In primul si in primul rand se fac in mai multe zile ale ciclului menstrual pentru a se urmari secretia hormonala de-a lungul ciclului.
      In ziua 3 faci progesteron, estradiol, cortizol, TSH, T3, T4, LH si ar fi bine sa faci si testosteronul (total si liber), prolactina (trebuie sa fii treaza macar 3 ore inainte de analiza) si insulina. In ziua ovulatiei (determinata de monitorizare ecografica) faci estradiol, LH si FSH. Iar la 7 zile dupa ovulatie se face progesteronul. Numai bine

  9. Buna ziua .as dorisi eu sa stiu daca dozarile hormonale sunt bune si daca afecteaza fertilitatea?
    TSH 2,99
    ESTRADIOL 72,2
    FEH 6,18
    LH4,27
    PROLACTINA 20,0
    AMH 2,00
    Mentionez ca am 34 ani si o trompa cu hidrosalpinx.

    1. Draga Eugenia nu pot sa iti ofer un raspuns concret. Conteaza foarte mult in ce zi ai facut aceste analize si care sunt marjele oferite de laboratorul unde ai facut analizele (fiecare laborator citeste intr-un anumit mod analizele si au marje diferite bazate pe aceste citiri). Numai bine

Comentariile sunt închise.