Analizele si teste pentru fertilitate

[articoleinserie title=”Cuprinsul seriei:Analizele si teste pentru fertilitate” order=ASC show_date=0]

Doresc sa incep o noua serie de articole care sa descrie diversele analize si teste pentru de terminarea fertilitatii si a sanatatii unui cuplu care doreste sa ramana insarcinat.

Scrierea unor astfel de articole era necesara de mult timp, si emailul primit in urma cu cateva zile de la una dintre cititoarele site-ului m-au determinat sa incep in sfarsit scrierea acestor articole. Astfel suna  emailul primit:

Buna ziua, am descoperit blogul dvs intamplator de doar cateva zile, dar abia acum mi-am facut curaj sa va scriu si eu. Toate informatiile pe care am reusit sa le citesc pana in prezent in articolele dvs sunt de un real interes pentru mine. Am 30 de ani si de aproximativ un an de zile nu mai folosesc metode contraceptive, incercand sa raman insarcinata, e adevarat ca nu am facut din asta o obsesie, avand o viata sexuala normala impreuna cu sotul meu, dar am inteles ca e nevoie de mai mult de atat pentru a ramane insarcinata totusi, asa ca am inceput sa ma preocup mai intens de acest aspect. Mentionez ca am facut o conizatie acum aprox 3 ani, dar in prezent toate analizele sunt in regula, ginegologul meu mi-a spus ca in continuare ar trebuie sa fac analizele hormonale si sotul meu o spermograma. Problema mea este ca ginecologul mi-a recomandat sa fac TSH-ul si estradiolul in ziua a treia a ciclului mestrual, si restul hormonilor in ziua douazeci si unu, iar endocrinologul a spus ca TSH si estradiol ar trebuie facute in ziua doisprezece, ca nu ar avea o valoare relevanta in ziua trei. Sunt o persoana foarte organizata, si as vrea sa fac lucrurile asa cum trebuie, dar sunt in ceata avand informatii diferite. Citind blogul dvs am gasit informatii foarte folositoare pt mine, avand in vedere ca imi doresc din tot sufletul sa raman insarcinata. V as fii foarte recunoscatoare daca a ti putea sa ma luminati putin! Va multumesc din suflet!

Aceasta serie de articole sunt dedicate acestei cititoare.

De cele mai multe ori, un cuplu incepe cu investigatiile necesare pentru determinarea fertilitatii dupa o anumita perioada de timp (de obicei minimum un an)  in care au incercat sa ramana insarcinat, dar nu au reusit.  Dar, o mare parte din aceste analize si teste pe care le voi descrie in urmatoarele articole, ar putea fi facute inainte ca un cuplu sa inceapa cu incercarile de sarcina. Astfel multe din problemele de fertilitate si de sanatate existente ar putea fi tratate din timp si astfel, in primul rand s-ar evita stresul determinat de lunile de asteptare. In al doilea rand, o sanatate buna in cazul ambilor parteneri inainte de sarcina reduce aparitia a multor probleme in timpul sarcinii, a nasterii, si in saptamanile de dupa nastere atat in cazul mamei cat si a bebelusului.

Deci cu toate ca dorinta de a ramane insarcinata ACUM, merita sa va oferiti o perioada de timp in care sa va pregatiti pentru sarcina. Pentru binele vostru si a bebelusului vostru.

Deci, un prim pas in pregatirea corpului pentru sarcina i-l reprezinta verificarea sanatatii viitorilor parinti.

Teste si analize pentru viitoarea mamica: examen fizic la ginecolog, analiza completa a sangelui, profil hormonal (analizele hormonale), analiza urinei, ecograf pelvian, PAP si analiza secretiei vaginale/cervicale. In cazul in care exista anumite probleme de sanatate reproductiva se pot adauga teste (invazive) de genul laparoscopie, HSG (histerosalpinografie), histeroscopie, biopsie endometriala, etc, in functie de problema existenta.

Teste si analize pentru viitorul tatic: examen fizic la urolog, analiza completa a sangelui, analiza urinei, analiza secretiei prostatei, spermograma, ecograf pelvian. In cazul in care rezultatele acestor analize arata vreo problema, se vor face in functie de problema, profilul hormonal (analizele hormonale ale sangelui), biopsia testiculara, operatie in caz de problemelor genitale cum ar fi varicocela.

Be Sociable, Share!