Alternativele controlului vaginal la nastere

Am gasit azi intamplator printre hartiile din singurul dosar  pe care l-am adus cu mine in Romania, niste notite luate in graba,  in timpul intalnirii cu Ananda Lowe, doula americana cu multa experienta.  La aceasta intalnire (care a avut loc in Israel in august 2008), pe langa alte subiecte foarte interesante, Ananda ne-a impartasit  cateva alternative ce pot inlocui controlul vaginal din timpul travaliului, control dureros si de cele mai multe ori, inutil si chiar periculos.

Astfel, Ananda a numit o serie de 12 semne externe care ofera informatii minunate asupra ritmului de dilatatie si a dimensiunii dilatatiei in timpul travaliului. Impreuna, aceste semne ofera o imagine exacta a progresului dilatatiei in timpul travaliului.

 1. In primul si in primul rand, semnul cel mai evident care arata progresul travaliului si a dilatatiei este schimbarea felului contractiilor. Cand contractiile devin mai dese si regulate si incepe sa  devina din ce in ce mai greu pentru graviduta sa comunice intre contractii este semnul ca faza activa a travaliului a inceput. Asta inseamna ca graviduta a ajuns sau a trecut de 4 centimetri dilatatie.
 2. Un alt semn care arata progresul dilatatiei este schimbarea „show-ului”.  Renumitul „show” pe care fiecare graviduta il (va) cunoaste este de fapt dopul gelatinos (roz-maroniu) care este eliminat inainte de inceperea travaliului. Dopul este un fel de semn ca travaliul este aproape cu toate ca pot dura de la cateva ore pana la 2-3 saptamani de la aparitia sa si inceperea travaliului. Ok- deci „show-ul” semnalizeaza aproprierea travaliului, dar cum poate el sa arate progresul dilatatiei? Ananda explica faptul ca exista doua tipuri de „show”. Unul este dopul gelatinos pe care l-am amintit mai sus, iar cel de-al doilea apare in timpul travaliului. La inceputul travaliului, acest „show” este  mucus amestecat cu (firisoare de) sange si arata ca incepe dilatarea colului uterin.  Cand colul uterin este dilatat in jur de 8 cm, atunci acest „show” este sange curat.
 3. Un alt semn, recunoscut  de Health Organization ca fiind mult mai precis in evaluarea progresului travaliului decat controlul vaginal, il reprezinta coborarea bebelusului pe parcursul travaliului. Cu cat travaliul progreseaza, bebelusul coboara tot mai adanc in pelvis si astfel si colul se dilata. La inceputul travaliului, prin palparea abdomenului, se poate gasi la ce inaltime se afla bebelusul fundul bebelusului si se semneaza acel loc. Din cand in cand (sa zicem o data la 1-2 ore) se poate verifica din nou aceasta pozitie.
 4. Urmatorul semn este in mod direct o continuare a celui anterior. Cu cat bebelusul coboara, pulsul bebelusului isi schimba pozitia. Daca nu esti la spital (deci nu este verificat pulsul cu un monitor) taticul poate verifica el insusi pozitia pulsului. Cel mai bine ca taticul sa se obisnuiasca cu aceasta „procedura” din timpul sarcinii – incepand cu saptamana 20-27 a sarcinii taticul poate sa auda pulsul bebelusului cu ajutorul…. propriei urechi :). Taticul isi poate pune urechea pe abdomenul mamei si sa asculte bataile inimii bebelusului sau. Acestea  se vor auzi undeva sub buricul mamei.  Astfel in timpul travaliului, taticulului ii va fi mult mai usor sa urmareasca schimbarile in pozitia pulsului bebelusului.
 5. Tensiunea in zona rectumului, care apare in faza tarzie a travaliului, indica progresul in dilatatie. Cand se ajunge la dilatatie completa, peretii rectumului se lipesc unul de celalalt, senzatie simtita de majoritatea femeilor. Acest lucru este determinat de coborarea capului bebelusului. Senzatia este cunoscuta din timpul eliminarii materiilor fecale.
 6. Urmatorul semn este o continuare a semnului anterior – eliminarea materiilor fecale. Este un moment neplacut pentru (aproape) toate gravidutele – cu toate ca nu apare la toate gravidutele – dar, este un semn important care arata ca  bebelusul incepe sa iasa. Eliminarea este instinctiva si nu are nici un rost sa incerci sa o opresti (sau sa te duci la toaleta in acest moment).
 7. Un alt semn, este intitulat de Ananda „bottom line” (linia fundului). Acesta reprezinta de fapt aparitia unei linii violete intre fese, de la anus, in zona osului sacral. Cu cat dilatatia se mareste aceasta linie devine tot mai vizibila si mai lunga – lungimea in cm a acestei linii aratand de fapt dilatatia colului uterin. O astfel de linie la o lungime de 10 cm arata ca dilatatia este maxima (de 10 cm)  Taticul, doula sau moasa, etc poate sa urmareasca (si sa masoare) cresterea acestei linii – dar datorita pozitiei neigienice, poate vor prefera sa foloseasca o manusa de unica folosinta.
 8. Urmatorul semn descris de Ananda a fost captivant in mod deosebit. Ananda explica faptul ca inaltimea uterului arata cu precizie progresul travaliului. Astfel la inceput de travaliu, in timp ce esti in picioare, poti sa apesi usor pe abdomen in jos astfel: pui palma peste podul celeilalte palme si apesi inauntru si in jos sub plexul solar (zona unde se impreuneaza coastele sub sani care formeaza un V) Astfel poti sa simti fundul uterului. Cu cat dilatatia progreseaza cu atat fundul uterin devine mai gros, se ingusteaza si devine mai tuguiat.
  Si partenerul (doula, moasa sau oricine insoteste graviduta in timpul travaliului) poate sa ajute la determinarea progresului dilatatiei cu ajutorul acestul semn. Se imbratiseaza graviduta dintr-o parte, astfel incat o mana a insotitorului se odihneste pe spatele gravidutei si cu cealalta mana apasa usor sub coaste in jos spre uter. Degetul mare se afla exact sub coaste. Degetele trebuie sa fie impreunate si sa fie indreptate spre partea opusa a corpului gravidutei. Cu cat dilatatia creste, cu atat se pot pune mai putine degete intre coaste si fundul uterin. Si exact ca la controlul vaginal un deget = aproximativ 2 cm. Deci cand cele 5 degete incap in acel spatiu asta inseamna dilatatie mai mica de 2 cm. Daca incap 4 degete,  inseamna ca dilatatia este de aproximativ 2 cm. Daca incap 3 degete, dilatatia este de aproximativ 4 cm.  Daca incape doar un deget (cel mare) inseamna ca dilatatia este maxima (de 10 cm).
  Am folosit acest semn de atunci si intr-adevar este un semn de o precizie uimitoare.
 9. Ruperea membranelor/a apei este si ea un semn ca travaliul progreseaza (cu toate ca se intampla ca ruperea membranelor sa aiba loc inainte de aparitia contractiilor).  Ruperea membranelor indica schimbari importante in tensiunea asupra membranelor sau asupra lichidului amniotic, si astfel indica de cele mai multe ori, o schimbare dramatica in interiorul pantecului gravidutei cum ar fi: coborarea brusca a bebelusului sau coborarea adanca in pelvis, „insurubarea” capului bebelusului, etc.
  Tinand cont de faptul ca lichidul amniotic este plin cu prostaglandine (fac parte dintre hormonii care ajuta la inmuierea colului uterin in timpul travaliului) ruperea (naturala/spontana) a membranelor poate sa influenteze in mod dramatic contractiile si dilatatia.
 10. Ananda descrie ca un alt semn care indica dilatatia maxima este ceea ce ea numeste „deschiderea spatelui”. In aceasta deschidere, osul sacru face o miscare asemanatoare celei deschiderei unui evantai. Miscarea este destul de scurta si brusca, si insotitorul trebuie sa fie destul de experimentat ca sa poata observa acest semn si sa fie „pe faza”. Oricum graviduta s-ar putea sa auda (sau sa simta) ca o pocnitura  in zona sacrala.  Dupa aceasta miscare, osul sacral este putin mai proeminent.
 11. Dupa spusele Anandei, 70% dintre controalele vaginale pentru verificarea pozitiei bebelusului dau gres. Folosirea unui ecograf in ultima faza a travaliului este o metoda mult mai sigura si mai putin dureroasa si periculoasa.
 12. Ultimul semn este, bine inteles, aparitia capului bebelusului in deschiderea vaginala. Cred ca fiecare este de acord ca acesta este cel mai sigur semn care arata progresul travaliului 🙂

Toate aceste semne m-au ajutat foarte mult atat la a lua hotararea impreuna cu graviduta cand este momentul potrivit de a ne indrepta spre maternitate dar si la  nasterile neasistate medical la care am participat.

Dar de-a lungul timpului am inceput sa invat gravidutele inca o modalitate de verificare a dilatatie – auto-controlul vaginal. Acest lucru este mult mai usor de realizat daca graviduta a fost obisnuita sa isi verifice colul uterin pentru determinarea fertilitatii si a ovulatiei. Oricum orice femeie ar putea sa isi verifice singura colul uterin in timpul travaliului. Pentru acest lucru, este indicat ca graviduta sa isi verifice colul uterin incepand cu saptamana 37 de sarcina, o data la cateva zile. Astfel se obisnuieste cu schimbarile „normale” ale colului in afara travaliului – colul uterin se schimba pe perioada intregii zile. Cand incepe travaliul, ii va fi mult mai usor sa urmareasca dilatatia.

La verificarea interna a dilatatiei, un deget reprezinta o dilatatie de aproximativ 2 cm. Asta nu inseamna ca trebuiesc introduse 5 degete la dilatatie de 10 cm ci trebuie evaluata dilatatia cu ajutorul 1-2 degete. Vezi ce spatiu ocupa 5 degete afara. Poti sa iei o manusa de unica folosinta si sa formezi cu partea pe unde intra mana (de obicei manusa are partea aceasta ingrosata) un cerc cu diametre diferite (de la 1 cm pana la 10 cm) si pe urma sa verifici cum simti acest diametru cu ajutorul unui degete (aratatorul) sau cu doua degete (aratatorul si mijlociul).

Trebuie sa tii cont de faptul ca, in ultimile saptamani de sarcina, cateodata, colul uterin incepe sa se dilate fara contractii. Acest lucru nu arata, neaparat, inceperea travaliului (poate doar daca esti printre norocoasele care nu simt contractiile pana tarziu in travaliu).  Multe gravidute au o dilatatie de 2-3 cm chiar si pe o perioada de cateva saptamani.  Travaliul propriu zis incepe cu prima contractie „adevarata”.

Atentie!!! Daca membranele s-au rupt este interzis controlul vaginal indiferent de cine este facut. Riscul de infectie este ridicat daca este efectuat controlul vaginal (chiar si cu manusi sterile) dupa ruperea membranelor.

Cred ca ar fi trebuit sa scriu acest articol doar dupa asi fi explicat ce inseamna progresul travaliului si a dilatatiei si de ce este importanta evitarea controalelor vaginale de cadrele medicale in timpul travaliului. Dar cand am gasit notitele mele am fost atat de emotionata si efectiv nu am mai avut rabdare sa iti impartasesc aceste lucruri. Oricum iti promit ca in curand voi scrie si acele 2 articole care ar fi trebuit scrise inainte de acesta.  🙂

Be Sociable, Share!

3 comentarii la “Alternativele controlului vaginal la nastere”

 1. f, f, f interesant si la obiect. M-a surprins f. placut. Felicitari. O sistenta medicala.

 2. super interesante semnele "exterioare" de verificare a dilatatiei. Multe gravidute totusi cand le vorbesc despre auto controlul dilatatiei fac niste ochi mariti de groaza amestcata cu oroare cumva. Probabil ca mai intai ar trebui sa parcurgem o tematica de autocunoastere si acceptare a propriei corporalitati si feminitati.. si abia apoi sa imbratisam si varianta autocontrolului dilatatiei. 🙂 Mersi, Andreea

Comentariile sunt închise.